SERAPUH IKAN TAHAI > SAMBAL IKAN TAHAI
Wednesday 27 February 2013 ✿ 02:56 ✿ 0Sunshine Person (s)
Bahan-bahan yang digunakan
½ kilo Ikan Tahai Salai (Ikan Tamban)
1 cawan cili kering (dikisar halus)
5 biji bawang mearah
3 ulas bawang merah
Sedikit
garam dan gula
3 keping biji asam gelugor / keeping
Sedikit air belacan
Minyak masak
CARA-CARA NYA IALAH
1)
Kupaskan kulit Ikan Tahai dan
tumbuk separuh halus.
2)
Tumiskan bawang merah dan
bawang putih yang dikisar sehingga kering.
3)
Masukkan cili yang dikisar dan
gaulkan dengan minyak masak tersebut.
4)
Masukkan asam keeping lain
belacan , gula, garam dan gaul rata.
5)
Akhir sekali, masukkan ikan
yang ditumbuk tadi dan masak sehingga sambalnya
melekit.
TIPS:
Sesuai untuk dimakan dengan ketupat ,lemang dan roti . Ia juga sedap
untuk dimakan dengan nasi lemak. Ia juga boleh dimakan begitu saja tanpa dipanaskan
semula kerana ianya telah dimasak.