PROSES PEMBAKARAN IKAN TAHAI @ IKAN BAKAR
Sunday 3 March 2013 ✿ 19:12 ✿ 0Sunshine Person (s)
PROSES PEMBAKARAN IKAN TAHAI
1. Ikan Tamban akan dibersihkan terlebih
dahulu.
2. Kemudian, ikan Tamban tersebut
akan dikumpul. Selalunya 50kg-500kg Ikan
Tamban ini
akan disalai. Ikan Tamban dikeringkan dibawah cahaya matahari selama 10
minit dan 15
minit.
3. Susun Ikan Tamban tersebut seekor
demi seekor diatas telaya dawai @ tikar dawai yang
telah dikhaskan untuk
pembakaran Ikan Tamban . ( 1 tikar
dawai besi : 5kg Ikan Tamban )
4. Kemudian Ikan Tamban tersebut akan
disalai diatas pembakaran yang disediakan . Ianya
dibakar sehingga kering.
Tempoh pembakaran adalah selama 2hari.
5. Tempat pembakaran Ikan Tamban ini mempunyai 3 peringkat; (Tingkat 1 @ kawasan
bawah :
Ikan Tamban yang baru), (Tingkat 2 @ kawasan
tengah- tengah : Ikan Tamban yang separuh
masak dimasak) dan (Tingkat 3 @ kawasan atas: Ikan Tamban yang sudah masak
>Akan
dibiarkan sehingga keesokkan hari).
6. Ikan Tamban yang berada di tingkat 1 dan
2 akan dipindahkan di tingkat 3. Tempat
Pembakaran Ikan Tamban iaitu Tingkat 1
dan 2 akan dikosongkan
7. Ikan Tahai yang sudah dibakarkan akan
dikumpulkan dalam kotak (Ikan tahai akan dikenalkan
pasti sama ada kering atau
tidak, jika tidak ianya akan diletakkan dalam pembakaran semula
untuk
dikeringkan)
8. Ikan Tahai akan di edar kepada
pemborong atau peruncit untuk dijual.
akan disalai. Ikan Tamban dikeringkan dibawah cahaya matahari selama 10 minit dan 15
minit.
3. Susun Ikan Tamban tersebut seekor demi seekor diatas telaya dawai @ tikar dawai yang
telah dikhaskan untuk pembakaran Ikan Tamban . ( 1 tikar dawai besi : 5kg Ikan Tamban )
4. Kemudian Ikan Tamban tersebut akan disalai diatas pembakaran yang disediakan . Ianya
dibakar sehingga kering. Tempoh pembakaran adalah selama 2hari.
5. Tempat pembakaran Ikan Tamban ini mempunyai 3 peringkat; (Tingkat 1 @ kawasan bawah :
Ikan Tamban yang baru), (Tingkat 2 @ kawasan tengah- tengah : Ikan Tamban yang separuh
masak dimasak) dan (Tingkat 3 @ kawasan atas: Ikan Tamban yang sudah masak >Akan
dibiarkan sehingga keesokkan hari).
6. Ikan Tamban yang berada di tingkat 1 dan 2 akan dipindahkan di tingkat 3. Tempat
Pembakaran Ikan Tamban iaitu Tingkat 1 dan 2 akan dikosongkan
7. Ikan Tahai yang sudah dibakarkan akan dikumpulkan dalam kotak (Ikan tahai akan dikenalkan
pasti sama ada kering atau tidak, jika tidak ianya akan diletakkan dalam pembakaran semula
untuk dikeringkan)
8. Ikan Tahai akan di edar kepada pemborong atau peruncit untuk dijual.